please leave your 'tapak kaki' so that i know that you read and support me =]

Monday, May 16, 2011

anak ORG KAYA vs anak JUTAWAN

assalamualaikum wbt =DD

ttbe rse trpnggil utk post bnda ni. rasa mnympah thp dinasour dgn mereka2 ni. huoohh !

perbezaan antara anak ORG KAYA dgn anak JUTARIA JUTAWAN

ank org kaya :-

1) duit parents dorg akan habis sbb anak2 tukang menghabiskan.
2) barang2 dorg guna slalunya sama je dgn barang2 ank org sederhana ni.
3) rumah besar x semestinya kereta pn besar. atau kereta besar x semestinya rumah besar. sbb duit byk hbs beli banglo atau vice versa. rilex je rmh banglo pakai kancil. xpun kreta mercedes rumah pangsa. lek luu~
4) ank org kaya akn pg ke dapur jgk tlg2 mak masak. sbb x smua ank org kaya ada maid. ade parents yg x suka amik maid/mak dorg suri rumah.
5) x kisah mkn kt mana2 pun. kedai mamak, oke je. siap sarapan harihari kt mamak lagi.
6) banyak jgk ank org kaya yg islam. erkk~ mksud kte, masih rmai org kaya yg hidup mengamalkan islam, alhamdulillah =]
7) dorg pn skola biasa mcm ank2 org sdrhana ni, skola kerajaan jgk. yg skola swasta x ramai.
8) dorg tetap akan keje part time, sbb duit dlm bank yg parent pnuhkan akan habis.
9) korg boleh jmpe ank org kaya ni bersepah-sepah kt mana2 pun, kt pasar pun ade =D
10) dorg pn guna public transport jugak nk pegi manamana.

ank jutawan :-

1) duit parents dorg x kan habis sbb simpanan dlm bank+saham yg akn sntiasa brtmbah byk gilee smpai 10 keturunan x hbs, unless bankrupt.
2) xde mknenye barang2 biasa, xde stndard la. smua brg overseas pnya jenama. local2 x main la (dorg ckp. hahaha).
3) rumah banglo kereta standard hrga banglo jugak. xmain la kreta2 kancil atau local car.
4) rmh bpk besar gile nk ke dapur pn bole sesat kot. masak nasi pn x reti. org gaji toksah crite la byk gile, gardener, maid, driver blablablaa~ bayangkan paris ank pakcik hilton ni masak nasi. slp hrbln hangus nasi tu. kkekekek~
5) kedai mamak ? eeiiuuwww~! xde stndard lah ! dh la kotor. (dorg ckp. hahhaha)
pnh lak korg jmpe Paris ank pakcik Hilton 2 mkn kt kedai mamak ? xpun cube korg ajak si kim joo won(hero secret garden. ex-bf Han) pg mkn kedai mamak, mmg kene bahan la korg. kkkekeke
6) ade ke org islam yg jutawan kt Malaysia ni ? negeri arab sana xyh crita la. yg mcm jutawan2 zaman Rasulullah dulu, Saidina Uthman r.a, Saidina Abdurrahman b 'Auf r.a kt malaysia ni ? tepuk dada tanya iman
7) jgn harap la bole jmpe ank jutawan kt skola biasa/kerajaan. smua skola swasta kot !
8) kerja ? NO WAY ! bwt ape ? mnyusahkan hidup I je, lgpun duit parents I byk lg smpai mati pn xkan hbs duit tu okeyy ! (dorg yg ckp. kekeke) yelahh nama pun mak bpk jutawan kan~ bankrupt parents kau bru tau. kekekeke.
9) anak jutawan klau korg bole jmpe kt pasar memang bertuah laaa. ade lak korg jmpe si Paris ank pakcik Hilton kt pasar ? lain la klau ade rancangan TV yg die kne 'terjebak' dgn pasar ni. ngehngehngeh~
10) ssh nk jmpe ank jutawan naik public transport.ade korg jmpe Paris ank................ pikir la sndri. kekekke

habis lah kuku I kalau masak nasi~

lastly, org kaya makan rasuah baru jd kaya. omo omoo~ hbs 2 jutawan x mkn rasuah lak ? setakat ni xde kot. klau ada pun myb x seramai org kaya. hahaha~ jutawan die usaha sndri utk kekayaan die. contohnya, si Donald Trump, korg rase die jd jutawan skrg ni sbb mkn rasuah ke?
Bill Gates pengasas microsoft and Mark Zuckerberg FB, jutawan2 yg berusaha dari papa kedana, miskin jd jutawan. oke, cntoh lain, jutawan islam, Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary jutawan. sbb mkn rasuah ke ?

okeyy okeyy msti ade yg ckp, x smua org jd kaya sbb mkn rasuah. tp, tapi, kebanyakannya~ faham x ? kebanyakannyaaa mkn rasuah. tgk je la kt ngara ni sndri, rmai org kaya yg mkn rasuah, but jutawan adlh ats hasil usaha dorg sndri. sbb duit rasuah akan habis, tp duit org yg berusaha xkan habis malah makin bertambah.

skrg perbezaan antara ank org kaya/jutawan dgn anak orang BAJET "kaya"

mereka yang sememangnya anak anak jutawan dan kaya:-

1) sana eeiiuuww sini eeiiuuww. stadard lah sbb dh dibesarkan hidup senang.
2) standard brg jenamajenama overseas kan.
3) makan mahal2 tu dh biasa sgt, x heran pun and kadang2 x kisah klau mkn mamak pun =]
4) dorg pun ade motor kapcai jugak kan. kadang2 yg laki si bujang x kisah pun motor pun bantai motor la.
5) x kisah........... dh x bole fikir, sbb byk sgt. hahahhaa

ank org BAJET "kaya" atau berlagak kaya:-

1) melebih-lebih lak eeiiuuww bebudak ni. baru msuk pasar skit eeiiuuuww, pegang ikan basah, eeiiuuww. org terlanggar sikit eeiiuuww, maki hamun lahh. WTtuttt~!!? klau AnwarHadi ckp bahasa eeiiuuww~ kte pnggil dorg ORG EEIIUUWW~!! huhehueheue
2) ehh dorg pun nk brg berjenamajenama mahal mcm ni. eh eh ehh, klau x nyusahkan parents xpe. ni dh tau parents x mampu beli kau nk jgk nyusahkan dorg. lbh baik korg tlg parents carik duit lebih, kaann~
3) haa, nk mkn kt kedai mamak ? ape stndard. I x mkn la kedai mamak ni, kotor (eh mcm knl je ayt). I mkn kt Resepi Rahsia x pun Pizza Hut ke Starbucks ke Kopitiam ke ke kee........blablabla (mls nk dgr lg dh)
4) ape ? naik motor je ? I allergi la dgn motor ni. I naik kreta2 besar mcm honda ke bmw ke merc ke ke kee......
5) gediknye MasyaAllah, melebihi ank jutawan. dh dorg main jutaria slalu. kekekke~


terpaksa bwt muka mcm ni berdepan dgn dorg~

oke, tu je. nk tau org tu mcm mana, ni boleh la membantu korg. hahahha~ tp yg prmpuan memang agak memilih sikit (bkn kite yg ckp, psychologist yg cakap. hueheuheu)

-sekian-

"dan kamu mencintai harta benda dengan kecintaan yang berlebihan"
(surah Al-Fajr ayt 20)

"mereka yang tidak bersyukur kepada Allah ialah mereka yang tidak bersyukur kepada manusia"
[hadith riwayat al-Tarmizi]

4 comments:

han eba said...

yg part bajet berlagak kaya tu, ada satu part mcm kene dgn kite je -.- hahhaa

'ape ? naik motor je ? I allergi la dgn motor ni'

sebab bapak I tak kasi naik motor la. bkn I alergi okay

nurul norman said...

mak I pun x kasik I naik motor I bkn allergi. kkekeke =p =DD

jgn lah terasa, baca yg last skali yg prmpuan mmg agk memilih sket, baru x terasa. ngeh3~

kau x macam 2 la. kau lain sangat =DD

han eba said...

cheittt, kite kate part tu mcm kene dgn kite. tak kata pun kau kata kat kite -.- CHOIIII. apedaaa.

nurul norman said...

oohooooo oke~