please leave your 'tapak kaki' so that i know that you read and support me =]

Monday, November 29, 2010

#tag1

assalamualaikum wbt =]

cehh, cik gagak ni, tag blog link, tapi salah. kte+antin punya link salah la balqis ooii~!!
takpe takpe, sebab dah kena tag, kte jawab jugak. pdhal mmg suke jwb soalan. ehhehh^^"

1) kenapa pilih nama blog mcm tu ?
kenapa ? sebab.. dah explain kat entry first. pergi baca =p

2) 5 perkara yg suka ?
i-all about my hubby hyukjae. kkekekee
ii-makann+tido+buat bising+kacau orang
iii-bukak lagu kuat, karaoke. tapi, bila alone lah. 
iv-bia ada orang caring+very funny kat kite macam Lee seunggi atau Hyukjae punya perngai. hhehehee
v-dapat melantak sensorang aikrim Baskin Robbins yang choc chips tuu + pizza yang sangatlah banyak cheese~ perghh, ya Allah, sedapnyeee !! (dh la tgh lapa ni. korek2 mknan kt blik ni xde lak. aishh~ +.+ )



3) 5 perkara yg tak suka ?
nk prkara kan, bkn org kan ? ermm~
i-smoke and the smoker
ii-bile tengah makan atau tido orang kacau. kalau ye pun, tunggu lah habis makan dulu. hhahah
iii-someone's pretend that he/she knows everything about me, but the truth is they don't.
iv-gaduh gaduh, masam masam muka and buat muka and tak mention yang dia (die 2 sspe je) tu tak suka sesuatu tapi diam je. tak suka, cakap tak suka. its easy as that.
v-tengok barang orang lain kat tempat kte. sorry, klau teralihkan. sebab macam automatic tangan ni dok alihkn barang tu pergi tempat lain. hhohhooo



4) tag org lain !
siapa ? sesiapa je lah yang nak jawab yee  =]

Sunday, November 28, 2010

kenapa ??!!

assalamualaikum wbt =]


knape ? knpe kne ade kelas mlm ? knpe msti ade muet ? knpe law ssh sgt ? knpe hyuk xrply tweet kte ? knpe lee seung gi comel+caring sgt ? knpe hyuk mncul dlm hdup kte ? knpe korean drama yg bru2 ni smua best2 lak ? knpe mkin nk kne stdy gile2 mkin byk lak movie2 best ? knpe ttbe byk lak cicak kt dlm bilik ni ? cicak blahh lah kau~!!! hishhh. knpe, knpe, knpe ? aigoo~ ahaahaha ni lah jadinya bila banyak berangan. tu jawabnya kahkahkah

xdelahh, sbenanye agk tak best sbb kls mlm.stiap ahad pulak 2. SETIAP AHAD oohh~ aigoo. knpe la ade ~ mlm wktu utk discussion, wktu utk brehat2, wktu utk stdy, wktu utk melapangkan fikiran. aishh. tp, lg ksian kt Miss sbenanye, mlm2 sorg2 lak 2 kne dtg utk ngaja. baiknyee Miss. haa, ape kate xyh bwt lngsung kls mlm ? xdela Miss kne dtg sorg2 mlm2 jauh2 mcm ni, kann, kan, kaann~ hhehehe =DD

td, dgn smngtnye lps mghrb siaplah cepat2, kls kan pkl8. tgh2 siap terhegeh2 pkai tdung yg x digosok, (tau2 jela tudung klau x gosok kan ssh nk bntuk) nk cepat punye psl. tkut kne tggl dgn bal2+antin (dorg mmg suke tgglkn org =p) tgh2 mnggelabah 2ka 2dung, sbb 2dung mcm taik, ttbe dgr suara sumbang dari blok dpn pnggil nama Antin. oOohhoo, rpenye si gagak 2 x siap lg. pnyelah mls bdk 2 nk msg, die boleh pnggil dr bilik kolej die (blok dpn kolej kte) dgr smpai kolej ktorg. "antiiiinnnnnnnnnn~!!'' kte dgr kte pn join la. hhehehe ''balqissssssssssssss~!!''
psstt, klau korg d dgr suara2 smbang mmekak, sorrylah ehh, 2 ktorg, lagi-lagi suara balqis. hhehhehe =p =DD

pstu smngt la nk pg kls mlm yg prtama. smngt pnye smgt, skali dorg kate kls pkl8.3o. aishh~ saba je la. nk mnghilangkn kebengangan ktorg (tantan+tintin+balbal) pn g FC(foodcourt) dulu, tantan nk beli air. lepak2 jap kt situ~
skali jmpe lak pkwe i kt situ.. hhehhehe (gedik2) nak tau sapee~? siap brgmba lg dgn die. hhehhehe =DD

bf, Tommy the machocat (abaikan expreesion muke kte yg gedik tu)

dgn hujan yg amat lebat, dgn lecaknye lg, dgn lmpu jln xde, gelap gileee~ ktorg dh mcm ape. sorg mcm nk g PJ alahh, senam yg mse kecik2 dulu, pndidikan jasmani. sorg mcm nk g sawah angkat slua x igt dunia =p sorg lg mcm nk g shopping. hhuehuehue~ xde rupe nk g kls lngsung. smpi kt kls, blok C2, tgk2 ramai dh smpi tp x msuk kls lg. nk msuk kls camnenye, kunci lak. aishhh~ Miss dtg lambat. smntra tggu Miss dtg smua mcm pminta sdekah dduk tepi longkang sederet mlm2 gelap lak tuuu~~
Tantan syok la main nintendo ds die. antin jd guard tantan. ngeh3~ =p
kte dgn balqis lak g dduk dkt2 tngga. nk hlngkn boring skali trpikir idea main game. nak tau ktorg main game ape ? hhehhehhhehe~ ktorg lwn spe bole sbut 'cookie' crips paling pnjng+lame. alahh, yg mcm pnh klua tv dulu 2. igt x ? so, balqis stat dulu.. ''cooooOooOooOoooOOooooOOoooOOoooOkie crips~!'' (16 saat je) ngeh3~ kte lak ''coOoOoOOoooOOoooOOoooOOoookis crips~!!'' (15 saat je ?!) skejap gile.
hahhahahhaa~ lwk oohh, mse nk sebut 2, dorg lak lalu lalang asik nk tegelak je tgk dorg. yelahh, malu kot~ ^^"

ni la cookie crips 2. ngeh3~~

x lme pstu Miss pn smpi, ktorg pn brpindah ke DS kls. bwt listening test. aishh, soalan mcm sng. skali bwt, pekak lak. xtau jwpn ape. hhhooohh ~

huishh, hbs kls igt hujan nk brnti. mkin lebat ohh. aigoo~ sssejuukknyee~ kami pn brkongsi payung. kte+antin. tantan+spe ntah. malbo kot. balqis gedik, dgn kamen. erhhm, errhhmm batuk sekejap


kongsi payung ~ =]

singgah FC jap minum (nk blk bilik kolej msti lalu FC pnye). ttbe trklua crite psl twitter. best lah tantan die tweet nino (arashi), slalu je nino rply tweet die. kte tweet2 hyuk, die x pnh rply pung =S perlu ke ? ahaha smpai hati nyee gedik (nnt kne band la klau hyuk rply tweet kte) aigoo~ alahh, die hubby i lah. i x ksh pun. senyap2 sudah. gehhehhehe =DD oke, fhm. u

kte : oppa, knpe x pnh rply tweet kte ?
hyuk : alahh, oppa takut awk kne band dgn peminat2 oppa. kan oppa popular (snyum bngga)
kte : cehh, tkut nk kne band mndenye~? bgtau jela kt dunia, hyuk oppa dh brpunye
hyuk : x boleh, nnt mcm2 kes klua. nk oppa jdik mcm hankyung hyung ke ? x nak kann~ wlaupn oppa sgt popular+d sukai ramai, tp, prkara mcm 2 kte x boleh ramal. mcm2 boleh jdik akn dtg.
kte : oke lah, oke lahh, kte fhm +.+
hyuk : dah~ jgn nk sdih2 bnde kecik, yg pnting syg tau oppa slau igt, u're always in my heart ~

hahahaha dialog muntah berdarah lagi, jangan jeles

-sekian-

Thursday, November 25, 2010

terima kasih, Alhamdulillah Ya Allah =]

assalamualaikum wbt =]

terima kasih Ya Allah kerana telah mengurniakan keluarga yang sangat memahamiku. yang sangat sayang kepadaku. yang telah memberi dan mencukupkan segala keperluanku. mereka telah memberi segalanya kepadaku. mereka amat amat amat berharga bagiku~
sangat banyak pengorbanan abahku. terlalu bermakna ibu untukku. along dan angah yang selalu membantu dan menjagaku, adiknya yang nakal ini sepenuh hati mereka. kakak yang selalu menjadi 'role modelku' yang selalu bagi aku pinjam barang-barangnya stiap kali pnjm klau x rosak brg 2 x sah. gehhhehhe^^" kakcik yang selalu memberi semangat kepadaku dalam melakukan apa jua.

setiap kaliku hampir mengalah dengan hidup ini, mereka pasti datang dan muncul dengan tibatiba membantuku, menjadi tulang belakangku. Mereka telah mngajarku erti kehidupan ini =']

tetapi ya Allah.. apakah yang telahku berikan kepada mereka ?
Semoga aku sentiasa menjadi hambaMu yg bersyukur Ya Allah ~

'dan Kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kpd kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yg bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam usia dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kpd kedua org tuamu. Hanya kepada Aku kembalimu.'
[Surah Luqman ayt 14]


terima kasih Ya Allah, kerana telah menghantarkan kawan kawan yang sering mengingatkanku di kalaku 'hampir' melupakanMu. kawankawan, sahabat yang banyak membantuku yang banyak memberi semangat serta dorongan dalam pelajaran.. Eba+Shasha, korang kawan yang super baik taktau nak describe macam mana, sebab korang memang baik sangat=] kawan dengan korang secara tak langsung korang ajar kte supaya punctual, tak pentingkn diri, berusaha sesungguh mngkin untuk dapatkan ape yang dihajati, menghargai sesuatu dan banyak laaaaaagi. kte ni dah la memang jenis lembab kalau bersiap. berjam-jam+leceh je, tak pernah cepat. so, kalau pergi tusyen samasama, lambat pergi confirm kau, eba buat muka. bila tanya kenapa, kau diam je sepanjang panjang hati tu. tanya 100 patah, jawab 1 patah je *hiperbola* and sebab tu kte macam dah takut nak lewat lewat lagi. macam ? muehehehe^^"


roomateku yang sangat menjaga waktu untuk bersamaMu . mereka roomate terbest skali. Alhamdulillah ya Allah~ Zuu, thank you sebab jadi 'adik' kte. kecikkecik Zuu pun, whhOoaa jangan mainmain. sekali dia marah, "pa..~!!" 
Huda pulak wattaya btl die ni ganas oohh. tapi Alhamdulillah, kami saling melengkapi~ taktau la macam mana kalau dapat roomate yang tidak menjaga waktu denganMu, Ya Allah. pasti waktu untukku brsamaMu turut terabai. Alhamdulillah, Kau telah mengtakdirkan kami sebilik. terima kasih Ya Allah~ =')

hahhhahaa, lupe lakk ^^" isziana+haziqah+ezzan+nadira korg pn saaaannngaaatt baaaaaaikk~~~!!! =DD
hazye atau lebih sedap dipanggil jiqah =] selalu tolong kte walaupun kau sendiri tengah susah timetime macam tu. ezzan a.k.a. zanzan, jiran sebelah kerusi yang jadi mngsa kne kejutkan kte dlm kelas dulu^^" nadira segeng SUJU ~!! =D thanks for the card. i'll always remember that. tak sangka baru jadi geng, dah postkn kte birthday card gamba hubby lagi. hhehhe, tq^^ ~ and isziana (yana) geng makan sesama. best kalau bawa dia ni pergi makan. macam segan, tapi........... hhehehee, jangan marah aa nanti kena jual =p

oOohh yeahh, special thanks to Fiz (farah nur filza) and Sis NELL. walaupun tak pernah jumpa, tapi kte dapat rasakan keikhlasan kawan dengan kalian ='] semoga kita semua kawan, bukan setakat kawan biasa, tapi, sahabat dunia akhirat. bersahabat keranaNya ^.^ (knpe smua kwn kte baik2 ni ? sbb kte pun baik kot~) gehehhe =p


ye, kalian juga, Balqis+Antin+Tantan (geng gelakgolekgolek) yang memang senasib, sepikir, sekelas, se'selangor', se'makan', sepesen, se'lambat' sorg lmbt smua lmbt, seperangai, and se se se lagi laahh. best kawan dengan kalian =))
eehh, ade lg tutu+mira+hazirah+++ kawankawan kelas, sekolah dulu, kawankaan zaman kanak kanak, uitm............. and banyak laaagi (alahh, banyak sangat la. nak tulis semua ke ? takpayah lah ye. ehehh~ tangkiyyyuuuuuuuuu~!! ^.^


'...ingatlah Allah ketika kamu berdiri, pd waktu duduk dan ketika berbaring. kemudian, apabila kamu telah merasa aman, maka laksanakanlah solat itu. Sesungguhnya solat itu adalah kewajiban yg telah ditentukan waktunya ke atas orang-orang yg beriman.'
[Surah An-Nisaa' ayt 103]


Ya Allah, terima kasih kerana telah menjaga dan melindungi aku sepanjang aku hidup, terima kasih Ya Allah, kerana memberi aku kesempatan ddlm hidup ini, kerana telah memberi segalanya kepada aku..

'maka nikmat Tuhanmu yg manakah yg kamu dustakan ?,' [Surah Ar-Rahmaan]

tetapi aku yg telah aku beri kepadaMu ? apakah amalan yg telah kulakukan untukMu ? apakah yg akanku persembahkan kpdMu d saat bertemu nnt ?
amat sedikit sekali rasa syukurku kepadaMu Ya Allah~ Tuhan, dosaku melambung tinggi, tetapi rahmatMu melangit luas~ bila selangkah kurapat kpdMu, seribu langkah Kau rapat kepadaku..


" Ya Allah, kurniakanlah kami lisan yg lembut basah mengingati dan menyebut (nama)Mu, hati yg penuh segar mensyukuri (nikmat)Mu, serta badan yg ringan menyempurnakan ketaatan kpd (perintah)Mu. Ya Allah, kurniakanlah kami iman yg sempurna, hati yg khusuk, ilmu yg berguna, keyakinan yg benar-benar mantap. Ya Allah, kurniakanlah kami (din) cara hidup yg jitu dan unggul, selamat dari segala mara bahaya dan petaka. Kami mohon Ya Allah, kecukupan yg tidak sampai kami terpaksa meminta jasa org lain. Berikanlah kami Ya Allah.. iman yg sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap org lain selain dari Engkau sendiri.. Kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami, keluarga, sahabat-sahabat, saudara-mara dan seluruh ummat Nabi Muhammad (s.a.w) serta sesiapa sahaja yg bersama kami.. Jangan Ya Allah, janganlah Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri; walaupun dlm kadar sekelip mata atau kadar masa yg lebih mudah dan cepat~~ Selawat dan restu Allah untuk junjungan kami, Nabi Muhammad (s.a.w), nabi yg mulia, kpd keluarga Baginda dan para sahabat Baginda amnya.. insyaAllah, amiinn~ "




semoga kita semua berpimpin tangan menuju JannahNYA, aamiinn~ =']

-sekian-

Tuesday, November 23, 2010

intro to social psychology (SP) =]

today is the 1st lecture (bkn tutorial) for subject psychology, atau lbh tepat lg social psychology. exitednyeee kelas tadi~!! =DD huhuhuohuohuohuo ^.^

mula2 mmg la exited gile mse nk stat, slps 1jam, aigoo~ 'terpaksa' membulatkan mata yg sememangnya bulat ni. ngantok gilee +.+ ~ dh la DS (dwn sarjana) 2 sejuk gile. haa, mmg best la tido kan~ hhhehehehhe =DD



aarrghh~!! ngantuknyeee ~~ +.+

Okay, today i'll b ur lecturer. i'll give brief explanation about this =]

what is social pyschology (SP) ?
based on oxford advanced learner's dic, social psychology is the study of people's behaviour, attitudes, etc.., in society.
wikipedia : social psychology is the study of the relations between people & groups.

there is diff between sociology & social psychology.
sociology focuses on large group of people/society as a whole while social psychology focuses on d behaviour of individuals. (means that sociology, based on society. while SP individualy)

oke, stkt ni msti korg dh fhm + dh tau pnye kan~ bkn ssh, tnye je atok google. (pnt2 ko taip, athirah oOoii) ^^"

psycho or genius mind ? =DD

FACTORS dat INFLUENCE social BEHAVIOUR & THOUGHTS
1) actions & characteristics of, person
2) cognitive processes
3) enviromental variables
4) cultural context
5) biological factors

1st factor :-

Normally, people in a certain group will tend to follow the values in the group. we called this as HERD MENTALITY (trying 2 keep up with the trend) often affected by physical appearance of others.
boleh fhm kan faktor prtama ni ? =]

2nd factor :-

to understand people's behaviour in social situation, we MUST UNDERSTAND what their thinking about such situation. means that, this cognitive processes is the process of thought. it's refers to our brain (MIND).
e.g : usually, u must think b4 u react, right ? so, 'think b4 REACT' is d cognitive process. got it ? =D
correct if me wrong * hhhehehehhee ^.^




3rd factor :-

physical environment does influence our feelings, thoughts & behaviour.
ni sng nk fhm kan ? x fhm tnye atok google =D gehhhehe

4th factor :-

social behavior is influenced by CULTURAL NORM, MEMBERSHIP IN VARIOUS GROUPS, and CHANGING SOCIETAL VALUES .

5th factor :-

biological factors play an important role in our social behaviour. Evolutionary psychology (EP) a branch of psychology* seek to investigate the potential role of genetic factors in various aspect of human behaviour.there is 3basic component of EP, which is, VARIATION, INHERITENCE & SELECTION.
nak tau lbh lnjut, pg kt link ni lah yee >>evalutionary psychology




Sorry, pnt lak nk explain. klau korg btl nk tau, msti korg bkk pnye link tu kan.
hhehehhhe~~ jgn mara aa, nnt kne jual =DD


baru 'study' sket dh pngsan. aigoo~

alright. that's all for today.. class, u may dismiss now~ huehuehuheu =DD

''dan sungguh, telah Kami berikan hikmah kpd Luqman, iaitu ''bersyukurlah kpd Allah ! dan barangsiapa bersyukur (kpd Allah), maka sesungguhnya dia bersyukur utk dirinya sendiri; dan barangsiapa yg tidak bersyukur (kufur), maka sesungguhnya Allah Maha-kaya, Maha Terpuji."
[Surah Luqman ayat 12]

Monday, November 22, 2010

WHY U CHOOSE LAW AS UR COURSE ?

itulah soalan lazim dekat sini setiap kali start semester baru. Aishh, ape nak jawab ni ? kenapa plih law ? sampai sekarang masih mencari jawapannya.
1st day kelas itu la soalan first and wajib yang ditanya oleh semua lecturer. Bile dah start ice breaking, mula la dengar suarasuara sumbang. masing masing akan cari idea nak jawab apa. Kte pun join sekali bisingbising tanya kawan kawan, "wehh, kenapa korang pilih law ? nak jawab ape ni ?" "aku pun tak tau nak jawab ape.." Alamak, dh smpai giliran lah. 

" my name is... you can call me A... or N... I’m from Shah Alam Selangor. ermm, why I choose law ? actually, this is my last choice. Because my science subject not so good. so, i didn’t get that~". 

"This is ur last choice ?’’ lecturer terkejut sebab student law cakap macam tu. "so, what’s ur first choice?".

"Social Science (atau lebih tepat lagi, psychology)".

‘’wow, it’s very far away. you shouldn’t be here."

erghh ! skali beliau kata begitu. terasa oohh. rasa macam tak layak langsung. takpelahh~
Sebenarnya boleh dikatakann hampir separuh budak kelas kte yang taknak join law ni. sebab semua orang pun cakap ni last choice.
''THIS IS MY LAST CHOICE ''
ingatkan kte sorang je yang macam tu.. rupanya diorang pun sama. Kesiannya kami... +.+


Mostly classmate kte semua dari sains stream, tapi result untuk science subject not so good and ditambah lagi kurang information on how and what to apply based on their result, so end up macam ni la. and tercampaklah kami semua dekat sini. 

Tapi yang peliknya, macam mana boleh terpilih kos law ni dari berbanyak banyak kos masa daftar dulu. haa, tu pun heran juga. mungkin kami semua memang dah ditakdirkan Allah. DIA jualah yang menggerakkan hatihati kami untuk pilih kos ni. Setiap yang terjadi pasti ada hikmahNya. yakinlah.. insyaAllah .

So, nak taknak kena lah belajar Law ni. Untuk budak budak yang tak suka menghafaz, memang sangat payah.boleh dikatakan 90% MENGHAFAZ. faham tak faham still kena hafal semua bendabenda keskes artikel artikel pelik ni.

masa mulamula dapat kos ni, kte mengadu dekat abah. and abah cakap,
"awak kena belajar betulbetul. tak suka pun, cuba untuk suka. Ilmu Allah itukan luas, awak kena terima and paksa diri tu belajar. tak rugi pun belajar undang undang ni.."

Kte pernah cakap dekat abah, asasi ni kte score, tapi degree nanti nak buat lain, taknak sambung law, tak suka.

tapi abah jawab, "belajar biar sampai habis. yang penting sekarang ni buat sampai habis dulu. mungkin ni yang Allah dah tetapkan untuk awk.. undang undang bukan boleh dibuat main. kalau kita tahu undang undang senang. takdelah kita selalu kena tindas/diperbodohkan dengan orang lain. awak fikir fikirkanlah apa yang abah cakap ni..''

'Dan diantara manusia (ada) orang yang mempergunakan percakapan kosong untuk menyesatkan (manusia) dari jalan Allah tanpa ilmu dan menjadikannya olok-olokan. mereka itu akan memperoleh azab yang menghinakan.'
[Surah Luqman ayt 6]



start dari tu, kte banyak kali fikir. sebab apa belajar law ni. kte niatkan dalam hati,

" Ya Allah, sesungguhnya aku belajar adalah untukMu, untuk agamaMu, untuk bangsaku, untuk keluargaku.. dan untuk diriku. Maka Ya Allah, bantulah aku didalam perjuanganku ini, perjuangan memburu ilmuMu. izinkanlah aku menguasai ilmuMu itu, Ya Allah.. insyaAllah, aminn..''

Alhamdulullah sekarang dah masuk sem dua. alhamdulillah sem satu result ok (walaupun tak hebat mana) tapi sekarang kte dah mula cuba suka. alhamdulillah, sem dua ni subject semua bestbest. and yang paling best ada subject psychology. YES !! finally i'd chance to learn psychology =) alhamdulillah sangat sangat, Allah bagi peluang untuk belajar tu. kena score betulbetul ni. terima kasih abah ibu along angah kakak kakcik and semuaaa.. especially abah atas semangat and dorongan tu =]

insha Allah, kte akan belajar sungguh sungguh. Wallahi kejayaanku adalah untukMu, ya Robb. insha Allah..


tampalan dinding *

psstt: kte lagi rela hafaz hadithhadith ayatayat qur'an utk law shari'ah compared dengan common law. seriously tu lagi enjoy

JAGA 7 SUNNAH RASULULLAH S.A.W

"Cerdasnya org yg beriman adalah dia yg mampu mengolah hidupnya yg sesaat, yg sekejap untuk hidup yg panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup [al-Hayyu]. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.
Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jagan lupakan mati, tapi rindukan mati.
Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya. Maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.
Hendaknya kite selalu manjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. 7 sunnah Nabi SAW itu adalah :
1)Tahajud. Kerana kemuliaan seorang mukmin itu terletak pada tahajudnya.
2)membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari. Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, mata membaca dan melihat terlebih dahulu ayat cintaNya Allah. Bacalah Al-Qur’an dengan penuh pemahaman.
3)Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah ke mana pun, langkahkan kaki ke masjid. Kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bkn kerana panggilan muadzin, tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

4) Jaga solat sunat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.
5) Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yg suka bersedekah, dan malaikat Allah akan selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.
6) Jaga wudu’ terus menerus, kerana Allah menyayangi hambaNya yg berwudu’. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "orang yg selalu berwudu’ senantiasa ia akan merasa selalu solat, walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa’, "ampuni dosa, dan sayangi dia Ya Allah.."
7) Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yg terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.
Zikir adalah bukti syukur kite kepada Allah. Apabila kite kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula. Oleh kerana itu, setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran islam lainnya.
Zikir juga merupakan makanan rohani yg paling berkhasiat, dan dengan zikir bebagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.
Sources : www.iluvislam.com, oleh : nias

Sama-samalah kita ingat mengingati sesama kita =]
"...ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang."
[surah ar-ra’d, ayat 28]

Berdoalah..

Kali pertama bumi ini diciptakan , katanya selalu bergoyang, bergoncang dan tidak berputar dengn stabil malah tidak berputar pada paksinya. Perkara ini merunsingkan para malaikat, lalu mereka menghadap Allah SWT
"Wahai Rab Yang Maha Mengetahui, mengapa bumi ini bergoyang? " Tanya para malaikat.
" kerana belum dipaku." Jawab Allah singkat.
"Lalu bagaimana Engkau memaku bumi wahai Rab ? " tnya para malaikat lagi.
"Aku akan menciptakan gunung-ganang." Jawab Allah.
Setelah itu, Allah terus menciptakan gunung-ganang di berbagai belahan bumi. Apa yang terjadi adalah sememangnya benar. Setelah diciptakan gunung-ganang, bumi pun diam, kemudian berputar pada paksinya. Maka kemudian gunung pun dikenali sebagai paku bumi yang diciptakan Allah SWT.



Paku merupakan banda keras yg terbuat dari besi. Setelah Allah menciptakan paku bumi iaitu gunung-ganang, kemudian para malaikat pun bertanya lagi.
"Ya Rab, adakah yang lebih kuat dari paku? "
"Ada ! " jawab Allah. "iaitu api, yg dengan panasnya dapat melemahkan besi."



"adakah yg lebih kuat lagi selain api, Ya Rab ? " tanya Malaikat lagi.
"Ada ! yakni air yg dpt memadamkan api." Jawab Allah lagi.



"Jadi Ya Rab, adakah yg lebih kat lagi selain air? " sambung Malaikat.
"Ada ! iaitu angin, yang kerananya dapat membawa air ke mana pun ia menghembus." Jawab Allah lagi.
"Tapi Ya Rab, adakah yg lebih kuat dari semua itu (gunung, api, air, angin) ?" Malaikat bertanya lagi.
"Ada ! iaitu nafas hamba-Ku yang berdoa kepadaKu. Kerana sesungguhnya DOA itu mampu mengubah takdirKu." demikian Allah SWT menjelaskan.
[hadith kudsi]