please leave your 'tapak kaki' so that i know that you read and support me =]

Friday, December 2, 2011

bebas dan sukahati

assalamualaikum wbt =]

i'm back yoww ~!! =D hahahahhahahh

FREEEEEDOOOOMMMMMMMMMMMM !!!

apehal lak minah ni tetiba je freedom, bebas bagai~ dah habis SPM ke ?
hahahhaha *perasan SPM lagi tu. cehh
takdelah, ni entry sesuka hati dan agak basi sebab dah lama jadi. 'belated' lah kiranya ni. dan takde topik tetap nak tulis. kte sumbat semua dalam ni. muahhaahhaahaha

Pertama sekali ;
2 zulhijjah 1432 bersamaan 29 OCT 2O11
SELAMAT HARI LAHIR TOKMAK ! =D

yang ke 82

mak kepada ibuku =)

semoga segala apa yang tokmak lakukan dinilai sebagai 'ibadah dan semoga tokmak sentiasa didalam redha+rahmat serta dilindungi Allah sentiasa, insyaAllah, amiinn~ *maaf sangat lewat post. tapi dah celebrate awal ^.^ weuuhhuuee~


kiri ibu. tokmak. kanan mak uda. *comelkan gaya ni. saranghae ♥ ngeh3~~

keDua ;

credit: curik dari google

SELAMAT HARI RAYA 'AIDILADHA =D
*memang sangat lewat, tapi takpelah . hhee~

iaitu yang jatuh pada 10 zulhijjah 1432 bersamaan 6nov 2o11

kepada semua yang menjalankan 'ibadah qurban, alhamdulillah~ semoga amalan itu diterima Allah dan semoga binatang yang dikorbankan dapat menjadi saksi di akhirat nanti, insyaAllah, amiinn~

dan yang tidak dapat menjalankan 'ibadah tersebut, tidak mengapa, insyaAllah, ada rezeki di lain hari =)

kemudian apalagi yang terjadi selama 4hari berturut dalam bulan zulhijjah itu ? cepatcepat apediaaa adik-adiikk~~
hhoohohoho, pandai, 11-13 zulhijjah merupakan HARI TASYRIK.

eh, kenapa dengan hari tasyrik ? dah macam mengajar agama kat budak tadika pulak. ngeh3
hari tasyrik ialah hari yang diHARAMKAN berPUASA. kenapa tak boleh puasa ?
sebab hari tu merupakan hari makan dan minum. sama juga dengan hari raya 'aidilfitri dan hari raya 'aidiladha. boleh ke puasa hari tu ? mestilah tak kan. kenapa ? sebab, itu merupakan PERAYAAN bagi UMAT ISLAM. jadi CUTI. kalau cuti selalu korang buat ape ? berehat kan. jadi tak payah la berpuasa, rehat, ra'ikan, makan dan minum serta rapatkan silaturrahim dengan semua orang =] suka x dapat cuti ~? hahahaa *sengal

'hari-hari Mina merupakan hari-hari makan dan minum juga hari mengingati Allah swt'
[hadith riwayat Muslim]

hukum berpuasa secara umum, DI SINI

jadi, kita mera'ikan hari raya qurban selama 4hari, dan hari raya puasa 2hari, tapi kita mera'ikan hari raya puasa sebulan, patutnya 2bulan lah sebab 2hari and hari raya qurban patutnya 4bulan sebab 4hari. hahahahaha *cold joke~

keTiga ;
28zulhijjah 1432 bersamaan 24nov 2o11 merupakan kelahiran
HARIZ IKHWAN =D *tepuk tangan ^.^

uri bebo

siapa Hariz Ikhwan ni ? huehuee~ ni anak along kte =] Alhamdulillah selamat dilahirkan pada 12.3o mlm. sebenarnya die lahir 23nov tapi sebab dah lepas maghrib *kalendar hijrah, dan selepas12 a.m *kalendar masihi kiranya dia lahir 24 nov lah. hehehehe


shoulin baby~ hahahaa, kene cukur dah =D

semoga khalifah kecil kita ini dapat menjalankan amanah dan tanggungjawab yang telah dijanjikan semasa di luh mahfuz dan menjadi anak soleh cemerlang dunia akhirat dan dapat menjadi pemelihara dan pembela agama Allah, sesuai dengan namanya Hariz Ikhwan yang bermaksud 'pemelihara persaudaraan', insyaAllah, amiinn ya robbal 'alamiinn~ baikkan tante buat entry khas untuk hariz *kelipkelip mata* hehehee~

keEmpat ;
SALAM MA'AL HIJRAH =D
jatuh pada 27nov 2o11 bersamaan 1muharram 1433

picca credit to HER

awal muharram merupakan tahun baru bagi takwim islam. Khalifah Umar al-khattab menetapkan 1hijrah sebagai permulaan di dalam kalendar hijrah sempena memperingati penghijrahan Rasulullah SAW.

baca tak do'a akhir tahun dan awal tahun hari tu ?
baca~ alhamdulillah, baguuss =D hahahhaa *buang tebiat.
bagi yang lupa, mungkin takde rezeki. takpe, tahun-tahun seterusnya, jika dipanjangkan umur, jangan lupa baca =]

kte pn hampir terlupa hari tu nak baca. galak no berjalan dengan kakak-kakak. nasib baik ibu dengan abah ingatkan. mulamula hantar mesej. die tengok tak ber-reply, dorang call ktorang banyak kali sampai kitorang angkat. Alhamdulillah~ ibuabah ingatkan. fuhh~

sempena tahun baru, macam biaselah, tak habis-habis ber-azam baru. yang lepaslepas punya pun tak tertunai-tunai lagi, kaann. hahahaha

apa kata tahun ni, tetapkan satu je azam atau perubahan yang nak dilakukan. macam ustaz..... ermm, alamak, tak ingat lak nama die ape. duhh~ kat radio ikim. beliau kata;

'jangan sibuk nak buat azam banyak2 tapi tak tertunai. sibuk nak ubah orang, tapi diri sendiri yang tak berubah-ubah. kali ini, tetapkan hati dan ubah diri sendiri dulu. betulkan diri sendiri dulu, insyaAllah, semua akan berjalan mengikut tempatnya'

lebih kurang macam tu la. ni dah paraphrase. hehehhehehe

ohh ya, ingat ni ; 'Allah bertindak sebagaimana yang hambaNya fikirkan~'

jadi untuk tahun ni, ubah dan betulkan diri supaya selari dengan syariat islam, hidup berpandukan qur'an sunnah. *erhmm erhmm, mcm bagus je cakap. hahaha takpelah, mari samasama saling mendo'akan, insyaAllah, amiinn =]

nak 'ilmu lebih, TEKAN SIN

keLima ;
SELAMAT HARI LAHIR CIKGU HAMZAH TAJUDDIN =D

yang ke-4o lebih *exact umur tak dapat dikesan.gagaga jatuh pada tarikh yang sama dengan awal muharram iaitu 27nov 2o11/1muharram 1433. siapa Hamzah Tajuddin ni ? cikgu sains ke ? math ke ? cikgu kat sekolah ke ? uitm ke ?

salahsalahsalah, anda salah. tu pun tak kenal sapa *nada kerek* hahahhaa ^.^
ni cikgu yang dah 11 tahun ajar kte+kakak2 kite+kawan2 yang lain, silat =) dari kte darjah 2 sampai sekarang. woott woott~ cikgu still macho tuu~! hahahahhaha *sengal


cikgu hamzah kat tengah2. kanan; mat salleh (nama xtau) hhoo

semoga cikgu sihat sentiasa, semoga cikgu dimurahkan rezeki sentiasa semoga cikgu dan keluarga cikgu sentiasa didalam rahmat dan lindungan Allah, insyaAllah, amiinn~


x igt thn o8/o9; dapat anugerah sandang *cikgu kat tengah2 belakang sekali

terima kasih kerana telah ajar seni mempertahankan diri kepada kami. insyaAllah, semoga 'ilmu itu dapat kami simpan dan guna untuk menegakkan dan membela agama+warisan+budaya kita =D


amek bengkung, uitm s.alam *semua anak murid cikgu hamzah, tp cikgunya takde. uhhuu *abah pakai baju kelabu. hhooo

dan yang paling penting sekali, semoga cikgu TAK BACA entry ni. malulah den. aigoo~ hhahhahaha ^^"

oke, tamat sudah tarikh-tarikh penting dan ucapan-ucapan berharga. wuhhuu~!

-sekian-

pssstt : rindu gila kat arwah tokmak (mak kepada abah). tak pernah jumpa. meninggal time Abah sekolah lagi. al-fatihah untuk arwah~ semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan dlm kalangan mereka yang beriman, insyaAllah, amiinn~ =')

2 comments:

han eba said...

loe sudah jadi mak cik. gue bila lagi? Ahhh, bibi~~~~

nurul norman said...

sekali tahun depan, mati kau. hahahahha
bibi ke bibik ~ kekekeke ^.^