please leave your 'tapak kaki' so that i know that you read and support me =]

Friday, July 15, 2011

unspeakable secret

assalamualaikum wbt =]

its very lucky, if I can travel into time. but, its only an 'IF'

s e c r e t

cerita ni dh lama, tahun 2oo7. zaman2 SUJU baru nak popular. tapi, kte baru tau pasal cerita ni tahun lepas, 2o1o bile bace utopia/gempak x igt gempak ke utopia. tp, geng2 die jgk lah. hhohoho ~

tapi, kte bru tgk kelmarin. tahun lepas mase dapat tau cerita ni, terus lah ber-utube, tunggu movie buffer. tapi, buffer lama sangat x tahan lah. last2 off je lappy, x tengok pun. pastu esok-esoknye perkara yang sama berlaku. sampai lahh setahun kemudian, jadi lupe lahh.

tetibe, ber-utube balik nak tengok UCC mission by donghyun, boyfriend's leader * die main piano lagu secret. kte pn macam teruja la, nak carik lagu ape tu, macam pernah dengar je + mane tau notes senang boleh main. huehuehue~ sekali, tengok tu secret by Jay Chou. kte pn terus lah ber-utube lagi, korek korek sampai jumpe lagi movie ni =DD and lastly jumpe and ter-flasback lah pulak tahun lepas pasal movie ni yang nak tengok tapi tak jadi-jadi. hhooo~

owwooww~!! daebak lah donghyun =DD bole lawan jay chou ni =DD

cerita ni pasal heroin ni best student, major piano. satu hari die terjumpe music sheet tulis 'secret' ni kat bawah piano lama bile die nak amek 'spray asthma'. manuskrip tu tulis :-

follow the notes upon the journey
at first sight marks one's destiny
once the voyage comes to an end
return lies within hasty keys

die pun terus je main lagu tu and die pun ter-forward lah ke 2o tahun akan datang. orang yang 1st die jumpe je yang boleh nampak die+tu destiny die =] and hero die, jay chou.
cerita ni sarat dengan myterious+sedih+sweet+kelakar =] misteri bile Xianglun nama jay chou dalam tu * slalu sorang2, tapi die x sedar. sweet bile die sanggup pergi kat zaman perempuan tu. and, sedih bile die sanggup tinggalkan ayah die sorang2 semata-mata sebab perempuan tu. ye, setiap cerita mesti ade yang akan terkorban kan =')

trailer

tapi, ending die agak pelik. mungkin die lupe+nak cepatkan habis cerita ni. sebab, kalau ikut kan syarat manuskrip tu, hanya orang yang die 1st jumpe je dapat tengok die. tapi, macam mana lak si Xianglun tu bole graduate samasama dengan perempuan tu ? hhaaa~ rahsia.
lagi satu part Qing Yi cakap dengan Xiaoyu heroin dalam cerita * masa piano battle tu. betul2 pelik kan. hhoo~ sama macam tajuk die jugak, secret. gagaga

oohhhh~ jalan cerita ni sangat sweet ~ *membuatkan kte semakin dan bertambah-tambah suke kat jay chaou, lepas watak die dalam kungfu dunk, bwt kte rase die comel sangat. hhooo~

ni sangat comel~!! lagil2 time Xianglun buat2 main piano kat tangan Xiaoyu. oohh~ sweetnyee=))

grafik die agak kelakar, ketara sangat tipu time bangunan tu nak dimusnahkan. but, still effort jugak. music die terbaik ! cerita ni dapat 3 award tau =D daebak kaann ~!! =DD

Jay Chou selalu berlakon watakwatak innocent, blur blur gitu. kte rase attitude die memang macam tu kot. cool habis oohh ~!!! =DD wahh sukesuke *mintak tangan betul. hahahhaa

kte tengok heroin die, watak heroin tu, ade macam kte sikit. hhhoooo~

-sekian =]

psssttt : kalau betul kte dapat macam tu, wahh~ nk pergi ke zaman laksamana Sunan lah. hahahhhaha =DD merepek sudah. tu pun novel lah. cerita je. 
xde, xde, kte nak pergi zaman hubby i, hyukjae. heheehehehehheeeheee =DD


don't worry oppa, i still loves you ^.^

5 comments:

Nell said...

Donghyun oppa! Omg thanks tira, dari pre-debut Boyfriend lagi lepas tengok M!pick cari sesangat lagu yang Donghyun main utk UCC. Sebab jelas2 tu lagu piano cover kan. Hahaha banggalah Donghyun UCC dia lebih 67K viewers masa first time check ^^

Nell said...

Ouh, satu lagi I think Donghyun oppa boleh main lagu ni dgn baik sebab childhood dream dia kan nak jadi pianist :)

Btw ending cerita secret ni boleh difahami @ tergantung? Kalau tergantung, rasa tak best pulak nak tengok..hohoho

han eba said...

kau suka JC, ramai cina tak berapa suka JC

Anonymous said...

Salam, seronok baca blog awak n dpt tau yg awak suka tgk cite Secret nih! Saya ni peminat-susah-mati Jay Chou. Dah minat die sejak first album die lg smpilah skrg. Secret mmg filem lakonan die yg m'jadi feveret saya. Rasanya x terkira la jugak how many times sy dah tgk. Haha...

Ttg ke'konfius'an awak ttg Qing Yi dan Xiao Yu tu boleh berborak, ingat tak sblm Xiao Yu pergi tgk Xiang Lun bertanding piano, Xiao Yu ada wat kira2 tapak kaki sbyk 108 smbl menutup mata. Itu sbb die nak bile dia bukak mata die nanti, Xiang Lun adalah org pertama yg die nmpk. Tp kebetulan plak pd hari tu, Qing Yi yg duduk @ meja Xiang Lun, jd Qing Yi jadi org pertama yg Xiao Yu nmpk bile die bukak mata.

Ke'konfius'an kedua, Xiang Lun bole graduate sama2 dgn Xiao Yu sbb notes muzik Secret tu hanya bg effect jika bergerak ke masa akan datang, bila dimainkan ke masa lampau takde effect dah (effect yg sy maksudkn ialah org yg die 1st nmpk, org itu jgk la yg bole nmpk die lps smpi pd masa hadapan). Sbb tu cara main masa nak pergi future dan patah balik x sama, perasan x Xiao Yu pernah pesan kat Xiang Lun, kalau main notes Secret jgn main laju2, itu sbb main dgn laju akan bawa ke masa lepas, cuma bila Xiang Lun nak pergi jumpa Xiao Yu masa part akhir tu, die termain dgn terlalu laju smpi die tibe pada tahun lebih 20 tahun lepas. Sbb tu Xiao Yu x kenal Xiang Lun plak sbb masa tu Xiao Yu x start main piano n jumpa notes Secret tu lg.

Mcm mana? Rasa2nya terjawab x part yg awak musykilkan tu?

nurul norman said...

sis nell : ermm, a'ahh, impian mse kcik die nk jd pianist. mude lg tuu =DD comel lah donghyun =DD hahahhaa =))
cerite tu x tergantung, tp ade pelik sikit. tp, anonymous ni dh jwb kepelikan tuu =] so, cerita tu 1oo% daebak !! sukesukesuke ♥ =]]

eba : knpe rmai cine x suke ? biarla cine x suke pun. tp kte suke. hhooo~ =DD klau rmai cine x suke, mknenye rmai melayu suke die lahh. myb wife die nnt melayu. *kte kot ? hahahahhaha !! xnak lah tue sgt. hahahahhahaha !!! =DD sengal *

anonymous : hurmm~ kte rse kte tau spe ni.
eh, a'ahh la, kte x prsn lak yg step tu ade kaitan dgn die jumpe qing yi. and kte x concentrate sgt yg klau die pg ke mse lampau, xde effect. tankiuuu bgtau =DD
tp, kte prsn yg XiaoYu kne main speed tu klau die nk ke zmn dpn hhoo~

ohhh~ da fhm, tankiuu sgt2 tauu =]]